Dani Sarajeva u Beogradu: Ljubav spaja, a hrana takođe
19.01.2018 16:45
Ovo nije priča o Romeu i Juliji, jer ona nikada nije ispričana do kraja. Ovo je najlepša priča o zabranjenoj ljubavi prelepe Ahmed-begove kćeri Safije i austrijskog grofa Johana. Ljubav je trajala 67 godina! Neko će reći dugo, ali za njih dvoje bilo je prekratko. Od prvog do poslednjeg trenutka voleli su se istim žarom i svaki dan živeli kao da je posljednji.
Gospođa Safija i Johan, njihova ljubav prema hrani i muzici bila je glavna inspiracija gazdi Amer Sinanoviću poznatom među prijateljima kao Čiko, da otvori kafanu u centru Sarajeva po imenu "4 sobe g-đe Safija".
Ona je najvise vodila računa o svojim kuvarima koji su joj ujedno bili i najbolji prijatelji. Tako je gospodin Amer odabrao vrhunskog sarajevskog kuvara Nihada Mameledžiju koji je u utorak na press konferenciji predstavio najstarija tradicionalna jela iz Sarajeva.
Restoran "4 sobe g-đe Safije" je gost, domaćin i organizador zajedno sa restoranom "Kovač", "Dana Sarajevo u Beogradu" od 23-28. januara 2018. pod radnim nazivom "Ljubav spaja, a hrana takođe".
Živeli su svaki dan kao da je bio posljednji
Ovo nije priča o Romeu i Juliji, jer ona nikada nije ispričana do kraja. Ovo je najlepša priča o zabranjenoj ljubavi prelepe Ahmed-begove kćeri Safije i austrijskog grofa Johana. Ljubav je trajala 67 godina! Neko će reći dugo, ali za njih dvoje bilo je prekratko. Od prvog do poslednjeg trenutka voleli su se istim žarom i svaki dan živeli kao da je posljednji.
I svaki put kada bi grof morao poslom odvojiti se od svoje voljene, dani su bili tegobni i prazni. A kada bi se sastali, dočekivali bi zore budni, pričajući o svemu, o ljubavi, o Sarajevu, o Beču, o novim putovanjima, o hrani.... Da, hrani! Hrana ih je spajala baš kao i ljubav i nesebično prijateljstvo.
Safija je volela Beograd. Voleo je ovaj grad i njen ljubljeni Johan. Često su odsedali u tamošnjim hotelima, šetali Skadarlijom, uživali pored Dunava a večeri najradije provodili u restoranu Kovač. Oblačila bi tada Safija one svoje najlepše haljine koje je Johan donosio sa putovanja. Voleo je gledati kako se svaki put obraduje haljini i šeširu kao dete kada ugleda ogromnu čokoladu. I zato ih je iznova donosio. Sve birane sa ljubavlju za njegovu dragu.
Bilo je u tom restoranu Kovač uvek nešto čarobno, i zato su mu se vraćali često. Njihovi beogradski prijatelji radovali su im se, jer su znali da dolazak Safije i Johana znači nezaboravne noći.
Dah Sarajeva, tradicionalni delikatesi čuvene bosanske kuhinje i sjajnu muziku u izvedbi Nodivo benda i svetski poznatog Mostar sevdah reuniona doneće tako zaljubljeni par 23. januara u Kovač.
Nihad Mameledžija, verni kuhar grofice Safije, će u Kovaču od 23. do 28. januara otkriti tajne tradicionalnih delikatesa koji su onomad posluživani na dvoru Ahmed- bega, njenog oca.
U čemu je to lepa grofica uživala dok je živela u Sarajevu? U vrhunskoj hrani za koju je otkrila da spaja isto kao i ljubav kakvu je ona osećala prema ljubljenom grofu Johanu.
Znate li da je i grof voleo bosansku kuhinju?
A ko ne bi uživao u sjajnoj sarajevskoj mezi od uštipaka i kajmaka, do sudžuke i suvog mesa. Uz tajne svog zanata koje ljubomorno čuva, Safijin omiljeni kuvar pripremiće u Beogradu i sarajevsku mezu i begovu čorbu, tarhanu od paradajza, zeljanicu, sirnicu, burek, kljukušu sa kajmakom...
Neko bi možda rekao dosta je, ali vi sigurno nećete kada vam u sahanima posluže hadžijski ćevap, šarenu dolmu, klepe, jagnjeće kadun butiće. I kako ne probati na kraju i sarajevski roštilj - čevapčiće, sudžukice, pljeskavice...
Grofica Safija sa svojom svitom stiže u Beograd 23. januara. Otkrijte tajne koje donosi sa sobom! A verujte da ih ima pregršt, svaka ukusnija od ukusnije!
Muzički program:
23.1. Belgrade Acoustic Orchestra od 20:00h
24.1. Nihad Voloder sa svojim Nodivo bendom-od 20:00h
25.1.Nihad Voloder sa svojim Nodivo bendom-od 20:00h
26.1.Nihad Voloder sa svojim Nodivo bendom-od 20:00h
27.1. Mostar Sevdah Reunion od 20:00h