Deep Purple

Deep Purple svira 13. jula na Tašu, ovo možda niste znali o njima

Autor:

09.07.2024 06:22

Foto: Promo

Foto: Promo

Deep Purple ponovo dolazi pred beogradsku publiku



Deep Purple ponovo dolazi pred beogradsku publiku u subotu, 13. jula, a osim što se smatraju jednim od najdugovečnijih (osnovani su 1968. godine), ubrajaju se i u najuticajnije bendove ikad – zauzimaju 5. mesto na ovoj listi. Donosimo vam i nekoliko manje poznatih činjenica za koje možda niste znali.

Rodonačelnici hard rok i hevi metal zvuka - revolucionarni album "In Rock"

Jedna od najznačajnijih prekretnica u karijeri Deep Purplea bila je izdanje albuma “In Rock” iz 1970. godine. Ovaj album je označio početak onoga što će kasnije postati poznato kao hard rok i hevi metal.

Sa moćnim gitarama Ričija Blekmora, glasnim i visokim vokalima Ijana Gilana i agresivnim ritmom "In Rock" je postavio temelje za čitav žanr. Pesme poput "Speed King" i "Child in Time" i danas su klasici koje obožavaoci širom sveta smatraju nezaobilaznim delom rok istorije.

 "Smoke on the Water" i priča iza ove numere

Jedna od najpoznatijih rok pesama svih vremena, "Smoke on the Water", ima zanimljivu priču iza sebe. Inspirisana stvarnim događajem, pesma govori o požaru koji je izbio tokom koncerta Franka Zape u Montreu, u Švajcarskoj, 1971. godine.

Požar je uništio kazino gde je Deep Purple trebalo da snima svoj album. Ovaj incident, koji su posmatrali iz svog hotela preko Ženevskog jezera, zabeležen je u čuvenom "riffu" Ričija Blekmora i stihovima Ijana Gilana, stvarajući pesmu koja je postala sinonim za rok muziku.

Promo

 

Rekorderi u promenama članova

Jedna od najfascinantnijih činjenica o Deep Purpleu je broj promena u sastavu benda tokom godina. Od osnivanja 1968. godine, kroz bend je prošlo ukupno 15 muzičara koji su bili ili su zvanični članovi.

Ove promene u sastavu nisu usporile kreativnost benda, već su, naprotiv, donele različite muzičke stilove i uticaje, što je dodatno obogatilo njihov zvuk.

Promene su takođe omogućile bendu da opstane i evoluira tokom gotovo šest decenija, što je retkost u muzičkom svetu.

Rekordni "live" albumi

Iako poznat po svojim studijskim albumima, Deep Purple je izgradio deo reputacije zahvaljujući izuzetno uspešnim "live" nastupima.

Bend je objavio neverovatna 43 "live" albuma, što je impresivna brojka koja svedoči o njihovoj sposobnosti da na koncertima stvore nezaboravnu atmosferu.

Jedan od najpoznatijih "live" albuma, "Made in Japan" (1972), smatra se jednim od najboljih "live" albuma svih vremena, koji i dalje inspiriše muzičare i ljubitelje muzike širom sveta.

 

Komentari. (0)

Loading