Jesen stiže, a s njom i male napasti zvane virusi: Ove namirnice bustuju imunitet i čuvaju nas od sezonskih bolesti

Autor:

25.09.2024 17:20

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zdrava jesenja ishrana igra važnu ulogu u borbi protiv sezonskih bolesti



Jesen je zvanično počela, mada lišće još nije počelo da žuti, a i dnevne temperature bi više odgovarale početku juna nego kraju septembra. No, da se ne zavaravamo i ne opuštamo previše - hladna sezona jeste pred vratima.

U ovom prelaznom periodu na udaru smo virusa koji igraju na kartu naše nepažnje. Na ulicama se sudaramo sa ljudima koji preko lica nose maramice jer im curi nos, u autobusu čujemo kašalj... Treba na vreme izgraditi jak imunitet, a zdrava jesenja ishrana u tome igra igra važnu ulogu.

Shutterstock

 

Sezonski (i međusezonski) problemi, kao što su malaksalost, kijavica, prehlada, nastaju kada organizam popusti pred naletom raznih spoljašnjih neprijatelja i agresivnih virusa, kada nam padne energija, a odbrambeni mehanizmi uspore proces rada.

Priroda, kao i uvek, ima rešenje, samo ga treba znati pronaći. Prvi i najznačajniji korak je promena načina ishrane, odnosno jača doza namrinica koje sadrže zdrave sastojke, takozvane bustere imuniteta.

Pročitajte Ako želite vrhunsko telo i čelično zdravlje, hranite se kao vrhunski sportisti i probajte olimpijsku dijetu

Upravo u ovo vreme dozreva voće i povrće koje će vam u toj misiji najviše pomoći, navodi hellomagazin.hr.

Bundeva, kraljica jeseni i zvezda Noći veštica, sadrži malo kalorija, a mnogo hranljivih materija.

Od nje možemo da napravimo ukusan potaž, da se zasladimo ako pravimo pitu ili je iseckamo na kocke i zapečemo u rerni, i još je mnogo razloga što se svrstava u omiljene sezonske namirnice.

Shutterstock

 

Bogata je vitaminom A, ima visok sadržaj antioksidanasa, koji između ostalog smanjuju rizik od kancera i hroničnih oboljenja, dok kalijum, vitamin A i vlakna mogu biti od koristi po zdravlje srca, a brinu i o koži.

Jabuke se preporučuju u svako doba godine, ali ovo je vreme kada se najčešće nađu u posudi sa voćem. "One apple a day keeps doctor away", kaže stara američka izreka, koja svakako nije nastala bez razloga.

Mitska voćka od davnina se nalazi na vrhu liste najzdravijih, jer sadrži gotovo sve neophodne nutrijente. Bogata je vitaminima, antioksidansima, vlaknima, ugljenim hidratima koji snabdevaju organizam energijom i vraćaju nas u život.

Shutterstock

 

Jabuka pozitivno deluje i na srce i kardiovaskularni sistem. Sprečava nakupljanje štetnih materija u krvi, smanjuje povišeni holesterol i začepljenje krvnih sudova, i ima još bezbroj pozitivnih osobina.

Pročitajte Čudesni zeleni napitak bez kojeg Novak Đoković ne počinje dan - Ovaj sok daje mu nadljudsku snagu

Izvor vitamina C i antioksidanasa su i brusnice, koje takođe rade za nas na više različitih nivoa. 

Neodoljive boje i oblika, ovo bobičasto voće poseduje snažna lekovita svojstva, a ima i antibakterijski, antiseptički i antiinflamatorni efekat.

 

Komentari. (0)

Loading