Zdrav život

Rak dojke ne bira pol! A kakav početak priče ti biraš?

Autor:

03.10.2024 06:00

Foto: Promo

Foto: Promo

Rak dojke ne bira pol



Mit je da rak dojke vreba i pažljivo bira. Naprotiv. Rak dojke je halapljiv, surov i nikada mu nije dosta života koje uzima. Ne bira pol, godine, niti životne okolnosti – može pogoditi bilo koga.

Iako ređe nego žene, rak dojke pogađa i muškarce. Tokom 2022. godine, registrovano je 66 novoobolelih i 19 umrlih muškaraca od ove bolesti, prema podacima Instituta „Milan Jovanović Batut“.

Promo

 

Oktobar je mesec jedne velike i važne priče. Ona počinje ovako: Svakoga dana u Srbiji, četiri žene i jedan muškarac dobiju dijagnozu raka dojke. Ali, može i ovako: Rak dojke je izlečiv u 90% slučajeva, ako se otkrije na vreme.

Od svih nas zavisi kako priča počinje i završava se, a ona ne priča o samo jednom životu. To je realnost i život naše majke, prijateljice, sestre, brata, oca, prijatelja, strica... Možda čak i naša.

Ali, važno je znati da, bez obzira koju ulogu nam je pripovedač namenio, svi mi smo deo te priče i imamo moć da joj menjamo radnju.

Za dobar početak priče, dobro je nešto razbiti. Protiv uroka, što bi rekli naši stari. Prvo što razbijamo je pogrešni stari mit. Mit da rak dojke vreba i pažljivo bira. Naprotiv.

Rak dojke je halapljiv, surov i nikada mu nije dosta života koje uzima. Ne bira pol, godine, niti životne okolnosti – može pogoditi bilo koga.

Promo

 

Dakle, važno je pažljivo pratiti nit priče i imati na umu da je glavni negativac u njoj, rak dojke – zajednički neprijatelj žena i muškaraca.

Statistike su tu da nas podsete na stvarnost – tokom 2022. godine, registrovano je preko 4.400 novoobolelih i 1646 umrlih žena od raka dojke. Stopa obolevanja kod žena iznosila je 72,2 na 100.000, dok je stopa smrtnosti 19,2 na 100.000 žena. Iako retko, rak dojke pogađa i muškarce.

U istom periodu, registrovano je 66 novoobolelih i 19 umrlih muškaraca, sa stopom obolevanja 1,09 na 100.000, a smrtnosti 0,25 na 100.000 muškaraca.

Ovo nisu samo brojevi – to su nečije majke, očevi, prijatelji. To su ljudi koje volimo. Zato je kompanija Avon pokrenula ove godine kampanju pod nazivom RAK DOJKE NE BIRA POL!

Ona je samo deo kontinuirane misije ove kompanije da svet bude bolje mesto za sve, a da svaka priča ima srećan i početak i kraj. Jer, svi smo mi heroji i heroine ove priče.

Promo

 

Za početak, samopregled je herojstvo koje svako od nas može učiniti za sebe ali, i inspirisati drage ljude da se odluče na ovaj tako jednostavan, a tako važan korak.

Zato, proverite svoje dojke, bile one muške ili ženske. Briga o zdravlju je najviši čin ljubavi - kako prema sebi, tako prema ljudima koje volite i koji vas vole. A ljubav donosi odgovornost.

Avon kompanija svesna je te odgovornosti, te je od 1992. godine donirala preko 1,1 milijarde dolara za borbu protiv raka dojke širom sveta.

U Srbiji, Avon je obezbedio preko 700.000 dolara za opremu koja je potrebna za ranu dijagnostiku, edukativne programe i kampanje u borbi protiv raka dojke.

Promo

 

Dugogodišnja podrška ženama u borbi protiv raka dojke moguća je i zahvaljujući proizvodima kompanije Avon sa roze vrpcom koje je moguće poručiti tokom cele godine u brošurama i na sajtu www.avon.rs.

Za svaki poručen proizvod Avon izdvaja celokupan profit od njegove prodaje i donira organizacijama i institucijama koje se bore protiv raka dojke u našoj zemlji.

Biti heroj ili heroina ne znači nositi plašt – to znači preuzeti brigu o sebi i onima koje volimo.

Samopregled je herojstvo koje svako od nas može učiniti za sebe. Jedan jednostavan korak može promeniti mnogo toga. Jer rak dojke je izlečiv u 90% slučajeva ako se otkrije na vreme.

Zato vas pozivamo: proverite svoje dojke, bile one muške ili ženske. Budi heroj/heroina SVOG zdravlja.

#RakDojkeNeBiraPol

Komentari. (0)

Loading