Šta se događa u našem telu ako svakodnevno pijemo crni čaj, sortu sa bezbroj blagodeti

Autor:

18.10.2024 13:26

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Crni čaj je zdrav, a posle ove priče konzumiraćete ga svakog dana



Svaki narod koji u kulturi ima čaj stvorio je sopstveni ritual ispijanja ovog napitka. Uz vodu i kafu, to je tečnost koja se najviše konzumira na svetu.

U Kini, najmnogoljudnijoj zemlji planete, pije se od pamtiveka, dok je popularnost u Evropi buknula tokom 17. veka. Jedna od najtraženijih sorti je - crna. Crni čaj je zdrav, a u jednoj šoljici krije se pravi Eldorado.

Shutterstock

 

Dobija se od biljke koja se zove kineska kamelija. U svojoj vekovima dugoj tradiciji gajenja korišćena je i kao lek, preventiva, recept za dug i zdrav život.

Crni čaj obiluje antioksidansima koji pomažu telu u borbi protiv slobodnih radikala i prevenciji teških bolesti, a može pomoći boljoj kontroli krvnog pritiska i zaustaviti sužavanje arterija.

Pročitajte Njeno veličanstvo jabuka i 10 razloga da odmah zagrizete ovo rajsko voće

Antioksidansi poput teaflavina i katehina mogu doprineti poboljšanju kardiovaskularne funkcije. Tu su i polifenoli, koji deluju kao probiotici, podržavajući rast i aktivnost korisnih crevnih bakterija.

Neka istraživanja pokazuju da redovna konzumacija crnog čaja može doprineti poboljšanju imuniteta, ali i gustine kostiju, potencijalno smanjujući rizik od preloma i osteoporoze

Shutterstock

 

U laboratorijskom istraživanju objavljenom 2009. naučnici su otkrili da su jedinjenja iz crnog čaja bila efikasnija u usporavanju apsorpcije šećera u krvi od onih iz zelenog čaja.

Studija sprovedena na 1.040 odraslih starijih osoba utvrdila je da je dugotrajno uzimanje crnog čaja povezano s manjom učestalosti pojave dijabetesa.

Crni čaj je zdrav, u to nema sumnje, a dokaz je i to što smanjuje šanse za nastanak raka, upravo zahvaljujući bogatstvu antioksidanasa.

Shutterstock

 

Vredi istaknuti i da podiže koncentraciju i ostanemo budni tokom dana, što znači da bi mogao da bude dobra zamena za kafu, a svakako sadrži i visok nivo kofeina.

Crni čaj je niskokaloričan i najbolje je piti ga nezaslađenog. 

Pročitajte Potreban nam je kao nikad pre - Ovaj vitamin na prvoj je liniji odbrane u sezoni virusa, a evo gde ga ima najviše

Odlična je opcija za sve koji žele da se reše viška kilograma, jer su flavoni u njegovom sastavu povezani i sa smanjenjem telesne težine.

Naravno, i sa ovim napitkom treba biti oprezan i umeren. Šolja do dve dnevno, to je sasvim dovoljno i preporučljivo.

 

Komentari. (0)

Loading