Dan koji je muziku zavio u crno: Tragedija muzičara koji su bili vesnici rokenrola

Autor:

03.02.2017 19:19

Foto:

Foto:



Rokenrol je tek počinjao svoj život kada se dogodila jedna od najvećih tragedija koja je ikada zadesila muziku. Trojica muzičara čije su karijere bile na vrhuncu, Badi Holi, Riči Valens i Big Baper 03. februara 1959. godine krenuli su na svoj nastup avionom koji nikad nije stigao na svoje odredište.

Trojac je poleteo zajedno sa pilotom Rodžerom Petersonom, ali se ubrzo srušio. Taj dan je u svetu muzike poznat kao "Dan kada je umrla muzika".

Tragedija posle koje Klark Gebl više nije bio isti čovek

Najveća zvezda bio je 22-godišnji   Badi Holi poznat po hitovima "That'll Be the Day" i "Peggy Sue". Tinejdžerska senzacija Riči Valens imao je tek 17 a Big Baper 28 godina.

Badi se prehladio pa je zakazao let

Bili su na turneji  "The Vinter Dance Parti " koja je trebala da ima 24 koncerta, a nakon nastupa 2. februara Badija je uhvatila groznica.

Naime, oni su do tada putovali autobusom u kome je bilo jako hladno pa se muzičar razboleo. Iz tog razloga odlučio je da unajmi privatni avion kojim bi brže stigli do sledeće destinacije i izbegli još jednu noć na hladnoći.

Big Baper se takođe osećao loše pa je jedan od članova Badijevog benda njemu prepustio svoje sedište. Riči je svoje mesto dobio bacanjem novčića.

- Nadam se da će ti opet biti hladno u autobusu - rekao je Badi svom prijatelju, a on se našalio - Daj Bože da se avion sruši-. Dženiks je ovu anegdotu ispričao nekoliko decenija nakon tragedije i rekao kako ga je taj razgovor progonio godinama.

Padao je gusti sneg i duvao je jak vetar

Trojica muzičara stigla su na aerodrom nakon ponoći, a tamo ih je dočekao 21-godišnji pilot Rodžer Peterson. Iako je bio mlad, njegove kolege rekle su kako Rodžer nije bio neiskusan već je, tvrde, presudilo loše vreme.To noći padao je gusti sneg i duvao jak vetar.

Odmah nakon poletanja počele su poteškoće. Avion se srušio, a tela muzičara pala su na tlo. Petersonovo telo ostalo je zarobljeno u avionu, a istraga je pokazala kako se mladi Rodžer nije dobro snašao u vremenskoj neprilici.

Prokletstvo porodičnog prezimena: Kakva se misterije krije iza života Karolin Beset-Kenedi

Badi Holi je iza sebe ostavio trudnu suprugu koju je oženio samo šest meseci pre tragedije. Mariju Elenu nesreća je toliko dotukla da je od traume doživela spontani pobačaj.

Godinu dana kasnije pronađene su Badijeve naočare koje su predate njegovoj udovici. Danima nakon tragedije, mediji su pisali o strašnom događaju, a svet muzike bio je zavijen u crno.

Komentari. (0)

Loading