Holivudske ikone

Grejs Keli, jedna od najlepših žena svih vremena: Misteriozna smrt princeze sa holivudskim pedigreom

Autor:

14.09.2024 16:01

Foto: Keystone/Getty Images

Foto: Keystone/Getty Images

Godišnjica smrti Grejs Keli, princeze, filmske dive i ikone stila



Dok je još hodala ovim svetom zvali su je “princeza u zlatnom kavezu”, isti oni koji su joj zavideli što je imala sreće da se njen život pretvori u bajku, iako je sličnim već živela u Holivudu. Ali, priča nije imala srećan kraj.

Tužna godišnjica smrti Grejs Keli obeležava se 14. septembra. Jedna od najlepših žena kinematografije, sveta i svih vremena unela je glamur u staru evropsku dinastiju, a oprostila se od nas u filmski spektakularnoj nesreći pre 42 godine.

Hulton Archive/Getty Images

 

Dugo je aristokratija Starog kontinenta prezirala američku lepoticu zbog kontroverzne prošlosti i predbračnih afera, ali se na njenoj sahrani okupilo više uglednih ličnosti nego na venčanjima mnogih kraljevskih porodica.

Da tragična sudbina nije odlučila da se priča zanosne princeze holivudskog porekla završi na strmim liticama Monaka, možda bi doživela 95. rođendan, koji bi slavila u novembru, i verovatno bi bila ponosna na malu kneževinu na čijem je čelu njen suprug bio više od pola veka, a danas je vodi njihov sin.

Pročitajte Tajni dnevnik Merilin Monro - Najveći strahovi, neostvareni snovi i burne ljubavi holivudske ikone

Iako njih dvoje nisu uvek živeli u ljubavi i slozi, vreme je pokazalo koliko su i princ Renije i državica na Azurnoj obali izgubili smrću nikad prežaljene Gracije Patricije, koja je podjednako suvereno vladala i Holivudom i Monakom.

Njena glumačka karijera trajala je tek nekoliko godina, ali je za to vreme snimila 14 filmova, osvojila Oskara i zauvek se upisala u kolektivnu svest, ostavivši neizbrisivo nasleđe i trendove u koje se i dalje zaklinju svi eksperti za lepotu, modu i stil.

Keystone/Getty Images

 

No, smrt holivudske ikone i danas golica maštu ne samo obožavalaca već i pristalica teorija zavere. Iako je ispunila svoju dužnost prema kneževini, ostaće večito pitanje da li je Grejs u njoj bila srećna.

Bliski ljudi tvrdili su da nešto u toj bajci nije ispalo baš onako kako je zamišljala. Monaku i suprugu podarila je naslednika, Alberta, kao i princeze Karolinu i Stefani. Tu misiju je uspešno završila. A ostalo?

Pritisnuta dosadom, želela je da se vrati snimanju, ali Renije to nije dopuštao. Posle venčanja, prikazivanje njenih filmova bilo je zabranjeno u Monaku. Ona je, takođe, pre udaje dobro znala da će morati da se oprosti od "fabrike snova" i pređašnjeg života. 

Keystone/Getty Images

 

Kada je Alfred Hičkok 1964. godine svojoj muzi ponudio novu ulogu, na dvoru je izbila pobuna zbog koje je slavni reditelj proteran iz kneževine. Kako bi ispunila slobodno vreme, Grejs se posvetila dobrotvornom radu.

Počela je da proučava astrologiju i tajna društva, a neki izbori tvrde da je bila i sledbenica rozenkrojcera. Pravila je aranžmane od cveća i izlagala ih u Parizu, u kome je provodila veći deo godine. Jer, krajem sedamdesetih je sa Renijeom više ništa nije vezivalo osim dece.

Iako je često govorila da ne voli automobile, Grejs je tog kobnog 13. septembra 1982. sela u svoj rover iz 1972. sa tada sedamnaestogodišnjom Stefani. Vijugavim putem uz more, vraćale su se sa seoskog imanja u palatu.

Daily Express/Getty Images

 

Na jednoj krivini, otprilike na istom mestu gde je snimljena scena piknika iz klasika “Drž’te lopova”, Grejs je iznenada potresao moždani udar. Izgubila je kontrolu nad vozilom. "Rover" je sleteo niz liticu, prevrnuvši se nekoliko puta.

Godišnjica smrti Grejs Keli

Sudbina... Tragedija i čudo u isto vreme, jer, dok je Grejs izdisala pod tonama smrskanog čelika, Stefani je nekako ispala iz kola i ostala živa. To je zvanična verzija, ali mnogi u nju nikad nisu poverovali. 

Štaviše, neki smatraju da je princezu uklonilo tajno društvo kojem je navodno pripadala, dok drugi veruju da je za volanom, zapravo, sedela njena maloletna ćerka. Na skoro isti način, 15 godina kasnije, u Parizu je život izgubila još jedna princeza koju su svi obožavali, nikad prežaljena Dajana.

Michael Steele/Getty Images

 

Princeza se nakon nesreće nije budila iz kome, a u životu su je održavali samo aparati. Nemoćan da je posmatra u strašnim mukama, Renije je 14. septembra naredio doktorima da prekinu agoniju.

Pročitajte Kada je konačno pronašla sreću, sudbina joj nije dala vremena da uživa u njoj - Poslednje leto princeze Dajane

Nepunih mesec dana pre njenog 53. rođendana kneževina Monako bila je zaustavljena u vremenu i prostoru.

Grejs Keli počiva u Katedrali Monaka, gde su sahranjeni svi prethodni Grimaldijevi. Na nadgrobnoj ploči piše samo "Gracija Patricija, supruga princa Renijea", i godina smrti. Kao da je udaja za njega bilo sve što je u životu postigla.

Komentari. (0)

Loading