Toma Zdravković

Da li su svi zaboravili Tomu? Prošlo je 33 godine od odlaska legendarnog pevača, na pomenu danas samo njegova udovica

Autor:

30.09.2024 12:55

Foto: M.M./ATA Images

Foto: M.M./ATA Images

Godišnjica smrti Tome Zdravkovića, počast mu odala samo supruga



Legendarni pevač koji je muzičkoj umetnosti ostavio poseban žanr – žanr zvani Toma Zdravković, sa ovozemaljske scene sišao je 30. septembra 1991, dvadeset dana posle svog poslednjeg koncerta.

Danas je godišnjica smrti Tome Zdravkovića. Njegovu večnu kuću na beogradskom Centralnom groblju obišla je samo udovica Gordana. Velikog boema danas se niko od kolega nije setio.

A.H./ATA Images

 

Još nam je u svežem sećanju obeležavanje 30. godišnjice smrti, kada je počast velikom Tomi odala skoro cela ekipa filma o njegovom životu.

Ostvarenje je srušilo sve moguće rekorde gledanosti zahvaljujući biografskoj, gotovo mitskoj priči o ovom posebnom čoveku i umetniku kakav se više neće roditi.

Pročitajte Ovo je prava istina o najpotresnijoj sceni iz “Tome”, pesma "Za Ljiljanu" posvećena je njoj

Njegov buran i zanimljiv život svakako je zaslužio ekranizaciju. Goca Zdravković svojevremeno je otkrila da je njen suprug voleo sve ljude i da je to nesebično pokazivao.

- Voleo je sve ljude. One koji su na položajima, rudare, prosjake, decu, sve. Voleo je narod. Za njega je svako bio osoba. Nije gledao ko je šta.

M.M./ATA Images

 

- Sećam se da smo jedne godine bili u Aleksincu, i naišla je treća smena rudara. On je njih sve odveo u kafanu i proveo sa njima dva dana i dve noći.

Kada je svojevremeno ostao bez dinara, Toma se prvo zaputio u Ameriku, a krajem 1974. i u Kanadu. Tamo je upoznao frizerku Gordanu koja je pristala da se venčaju kada su ga već otpisali svi – i prijatelji, i kolege, i lekari. Već je imao dva braka iza sebe.

- Nismo pravili svadbu, niko nije ni znao. Dolazi Toma kod mene na posao i kaže: “Danas nam je venčanje”. Ja zaboravila koji je dan. Radnja puna mušterija. Ja fino sve završim, zamolim poznanicu da pričuva salon na pola sata, skinem uniformu i odemo kod matičara. (smeh)

- Posle sam se vratila na posao i nastavila gde sam stala - ispričala je Goca.

Luka Šarac

 

Posle rođenja sina Aleksandra, Toma se sa porodicom krajem 1978. godine vratio u Jugoslaviju i snimio novi album. Pesme, sve hit do hita, brzo su pronašle put do srca publike.

Toma i Goca proveli su zajedno 18 godina. Nije uvek bilo lako, ali ljubav je sve pobeđivala.

Pročitajte Slika i prilika legendarnog oca - Ćerka Tome Zdravkovića konačno u javnosti

- Stalno mi je govorio: “Ne znam zašto, ali pored tebe se osećam drugačije.” Svi su ga gledali kroz njegovo ime i slavu, a za mene je bio jedan divan, emotivan čovek.

- Ništa mu nije značilo da li ima ili nema. U meni je našao oslonac, mir, nešto što ga je činilo stabilnim u odnosu na život. Bila sam njegova mirna luka kojoj se vraćao.

Komentari. (0)

Loading