Recepti

Uštipci kao iz bajke: Jednostavan recept za neodoljivo jelo sa ukusom srpske tradicije

Autor:

08.11.2024 17:30

Foto: Freepik/freepik

Foto: Freepik/freepik

Uštipci su jedno od najpoznatijih i najvoljenijih jela koja krase srpsku tradicionalnu kuhinju



Uštipci su nezaobilazno jelo u srpskoj kuhinji, savršen spoj jednostavnosti i ukusa. Vazdušasti iznutra, a hrskavi spolja, jasno je zašto su ovo uštipci kao iz bajke. 

Zalogaji od prženog testa često se pripremaju za doručak ili užinu, a mogu se poslužiti i kao prilog uz neka od omiljenih jela srpske kuhinje ili neku od zimskih salata.

Freepik/mdjaff

 

Osnovni sastojci za pripremu uštipaka su brašno, jaja, prašak za pecivo ili kvasac, voda ili mleko i malo soli.

Smesu je dovoljno samo dobro sjediniti, a zatim pržiti u dubokom ulju...

Pročitajte Uštipci bez jaja i brašna? O da, moguće je! Najjednostavniji recept naših baka

Uživajte u ovom jednostavnom, a izuzetno ukusnom jelu koje je pravi simbol srpske tradicije – uštipci kao iz bajke.

Sastojci

  • ½ kg belog brašna
  • ½ kašičice šećera
  • 180 ml jogurta
  • 100 ml mleka
  • 1 jaje
  • 20 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • ulje za prženje

Na umerenoj temperaturi posebno ugrejte jogurt i mleko.
Zatim u mleko dodajte usitnjeni kvasac i šećer, pa promešajte i ostavite da nadođe. U to dodati i mlak jogurt i dobro sjediniti.
U posudu sa prosejanim brašnom, dodajte so, prethodno umućena jaja i na kraju kvasac, pa zamesite testo tako da dobijete homogenu masu. 
Pokrijte pamučnom krpom i ostavite na toplom da naraste.

Premesite testo uz dodatak brašna, podelite na dva dela, pa rastanjite u okrugli na debljinu od oko 0,5 cm.
Isecite testo zrakasto, kao za kiflice, tako da dobijete trouglaste oblike i izbockajte viljuškom po sredini, na više mesta.

Freepik/freepik

 

Pažljivo prstima razvucite trougliće neposredno pred stavljanje u ugrejanu masnoću i pržite na umerenoj temperaturi sa obe strane, dok ne dobiju zlatnobraon boju.

Izvadite uštipke iz ulja pa ostavite na ubrus, da papir upije višak masnoće.
 

Za savršene uštipke, evo nekoliko trikova koji će napraviti neverovatnu razliku. 

Prvo, uz kvasac dodajte i prašak za pecivo, jer on daje mekoću i vazdušastost. Navedenih 20 g svežeg kvasca prepolovite, a uz to dodajte 1 kesicu praška za pecivo, tj. 8 do 12 grama. Drugi savet je da ulje bude dovoljno vruće, ali ne previše, kako bi uštipci bili hrskavi spolja, a vazdušasti iznutra.

Pročitajte Ukusno, a ne goji - Testo za picu bez brašna

Uštipci kao iz bajke savršeni su dok su vrući, posluženi uz jogurt, kajmak, sir ili ajvar.

Ako želite slatke uštipke, dodajte malo vanile ili narendane kore limuna u testo. Po prženju ih odmah uvaljajte u šećer ili šećer u prahu i poslužite uz omiljeni džem.

Komentari. (1)

Loading
Baka

09.11.2024 11:12

Je l moze neki recept bez przenja u dubokom ulju? Recimo na pek papiru uz rerne.