Nataša Pavlović

Sočna poslastica: Nataša Pavlović pokazala recept za starinsku, domaću krempitu

Autor:

08.01.2025 18:01

Foto: Antonio Anhel / Ata images

Foto: Antonio Anhel / Ata images

Recept za krempite stiže iz kuhinje Nataše Pavlović, sočna poslastica obara s nogu



Vreme je praznika, što znači da je na trpezi sve dozvoljeno. Ovo je period kada bar na kratko svi zaborave na dijete i višak kilograma, već se posvete uživanju, pa smo u to ime pripremili jedan recept za krempite.

Nataša Pavlović pokazala je kako ona priprema ovu poslasticu, a mi smo sve pažljivo zapisali.

 

 

Recept za krempite - sastojci:

- lisnato testo 2 kore

- 1,25 | mleka
- 10 jaja (manje veličine)
- 400g šećera
- 2 vanil šećera
- 100g brašna (i još dodatnih 50g ukoliko su jaja velika)
- 70g gustina
- šećer u prahu za posipanje

Pročitajte Dom Lasića ovih dana miriše na krckavo i začinjeno božićno jelo, porodica će pohrliti za sto

Kore ispeći po uputstvu sa ambalaže. Pre toga ih razviti u odnosu na veličinu tepsije (ukoliko nije već kupljeno). Izbockati viljuskom.

Gornja kora se može zaseći nožem po površini praveći kvadrate a ko želi može ih i skroz iseći pre pečenja pa kasnije slagati jedan po jedan kvadratić odozgo. Treći način je da se cela kora izmrvi odozgo, što poslastičari često rade jer je lakče za sečenje. Odvojiti žumanca i belanca.

Žumanca umutiti sa polovinom šećera i 2 vanil šećera (ili ekstraktom vanile, ili štapićem vanile). Mutiti dok se ne razbije šećer i ne bude penasto. Dodati bračno i gustin i domutiti na manjoj brzini. Sipati u mleko koje se već kuva (u velikoj šerpi) i mešati dok se ne zgusne na tihoj vatri da ne zagori.

Pexels

 

Umutiti belanca i drugu polovinu šećera u gustin sve pa dodati u skuvani vreo žuti krem (zbog termičke obrade) i mešati špatulom ill kašikom dok se sve ne sjedini.

U tepsiju staviti donju koru, sipati ceo fil pa gornju koru. Preko ide šećer u prahu. Trebalo bi da prenoći u frižideru pre sečenja.

Napomena: S obzirom na veliku količinu jaja, razlika u njihovoj veličini znatno može da utiče na gustinu fila.

Ukoliko su jaja koja koristite velika, slobodno dodajte još bršna ili gustina. Takođe, ovo je recept za sladokusce koji vole ukus starinske domaće, a ne poslasticarske krempite, ali ako vam je ipak bitno da se osigurate što se čvrstine tiče, dodajte želatin u fil i imate savršenu poslasticu.

Komentari. (0)

Loading