Đina Roulands

Tužna vest iz Holivuda: Napustila nas je slavna američka glumica, zvezda kultnog filma Beležnica

Autor:

15.08.2024 11:44

Foto: Kevin Winter/Getty Images

Foto: Kevin Winter/Getty Images

Preminula glumica iz filma Beležnica



Smatraju je jednom od najboljih američkih glumica, a na polici na kojoj je čuvala brojne nagrade ne stoji nijedan Oskar. Nepravda, jer je zaslužila bar nekoliko “zlatnih dečaka”.

Vest da je preminula zvezda filma “Beležnica” rastužila je svet. Fabrika snova polako ostaje bez svojih legendi, a Đina Roulands svakako je bila u tom visokom holivudskom društvu.

Kevin Winter/Getty Images

 

Mlađe generacije pamtiće je po pomenutoj drami, snimljenoj pre dve decenije, dok se stariji ljubitelji pokretnih slika dobro sećaju uloge problematične žene u neo-noar trileru “Glorija” iz 1980.

Otišla je tiho, okružena porodicom, u 94. godini, saopštio je njen sin Nik Kasavetis. Baš kao lik koji je tumačila u “Beležnici”, Đina Roulands patila je od Alchajmerove bolesti.

Pročitajte Šon Koneri u mladosti doneo odluku koja mu je promenila život, malo je falilo da postane nešto sasvim treće

Za svoje izuzetne, uglavnom noar uloge dobijala je najznačajnija priznanja, pomenimo tek dva “Zlatna globusa” i četiri “Emija”. Dva puta je bila nominovana za “Oskara”.

Prvu joj je donela krimi drama “Glorija”, drugu “Žena pod uticajem”.

Kevork Djansezian/Getty Images

 

Karijeru je počela pedesetih godina prošlog veka, na pozorištu i televiziji. Ostvarila je mnoštvo uloga na velikom ekranu, a igrala je i u deset ostvarenja koja je režirao njen suprug, čuveni reditelj Džon Kasavetis.

U kasnijoj fazi karijere igrala je u ostvarenjima koja su režirala njena deca Nik i Zoi. Porodična manufaktura već decenijama uspešno funkcioniše, a tradiciju nastavljaju sin i ćerka, koji su nasledili talenat od slavnih roditelja.

Komentari. (0)

Loading