Megi Smit

Hari Poter ostao bez omiljene profesorke: Preminula slavna britanska glumica Megi Smit

Autor:

27.09.2024 17:15

Foto: Gabe Palacio/Image Direct/Getty Images

Foto: Gabe Palacio/Image Direct/Getty Images

Preminula Megi Smit u 90. godini



Svet filma izgubio je još jedno veliko ime. Legendarna britanska glumica i dvostruka oskarovka, mnogima najpoznatija po ulozi profesorke u serijalu o Hariju Poteru, danas nas je napustila.

Vest da je preminula Megi Smit rastužila je ljubitelje sedme umetnosti i stare engleske glumačke škole. Bila je i jedna od najstarijih iz zlatne epohe kinematografije - u decembru bi proslavila 90. rođendan.

Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images

 

Njena karijera trajala je neverovatnih sedam decenija, i malo više. Na scenu je prvi put stala 1952. godine, kao student na Oksfordu.

Vrlo brzo je postala velika pozorišna zvezda, a neke od prvih najvećih uspeha, osim u nacionalnom teatru, zabeležila je i na njujorškom Brodveju.

Pročitajte Životne mudrosti Sofije Loren, italijanske filmske dive koja danas slavi 90. rođendan

Istakla se i na malom ekranu i na bioskopskom platnu. Pored najviših pozorišnih priznanja osvojila je i nekoliko najvećih u domenu sedme umetnosti.

Pomenimo tek dva Oskara: za glavnu ulogu u ostvarenju „Najbolje godine gospođice Džin Brodi” iz 1969, i  za sporednu u filmu „Kalifornijski apartman” iz 1978. godine. Zaradila je još četiri nominacije za „zlatnog dečaka”.

U njenoj bogatoj riznici našli su se i Zlatni globusi, Emi, Toni, osam Bafta nagrada... Impresivno.

Anthony Harvey/Getty Images

 

Jedna je od retkih glumica koja je radila do poslednjeg dana. Štaviše, i u poznijim godinama važila je za pravu zvezdu, pa smo je rado gledali u „Hari Poter” franšizi i nedavno u hit seriji „Dauntonska opatija”.

Pročitajte Napustila nas je slavna američka glumica, zvezda kultnog filma Beležnica

Bila je poznata ne samo po vanserijskom talentu već i po specifičnom smislu za humor, zbog kojeg je mnogima bila jedna od omiljenih glumica svih vremena. Da ne zaboravimo i titulu dame, koju je dobila od kraljice Elizabete.

Imala je dva sina i petoro unučadi. Vest da je preminula Megi Smit saopštila je danas njena porodica, zahvalivši osoblju klinke koje je prethodnih dana brinulo o njoj.

Komentari. (0)

Loading